• Prikupljanje

  Šta treba da znate, šta da uradite. Korak po korak do prikupljanja

  Više...
 • Naša ponuda

  Dragi budući roditelji! Trenutno se nalazite u neopsivo lepom periodu i pred Vama su važne odluke vezane za budućnost vašeg deteta. Porođaj je šansa koja se nikad neće ponoviti da Vi raspolažete matičnim ćelijama Vašeg deteta. Mogućnost se prikupe I čuvaju matične ćelije, daje Vam priliku da raspolažete u potpunosti kompatibilnim uzorkom za potencijalne upotrebe. Continue Reading

  Više...
 • Barnijeva priča

  Barni je pre tri i po godine prerano rođen, a kasnije napadnut od strane neizlečive bolesti. Međutim , matične ćelije njegovog malog brata mogle su da ga izleče.

  Više...
 • Novosti

  Kriovum novosti i dešavanja

  Više...
 • Najčešća pitanja

  Treba Vam više informacija? Budite slobodni da nas kontaktirate!

  Više...

Prikupljanje

Kako vršimo izolaciju i konzervaciju matičnih ćelija kod rođenja?

Najjednostavniji način za dobijanje krvotvornih matičnih ćelija je iz krvi pupčanika odmah po rođenju deteta. Sam proces se odvija nakon presecanja pupčanika, potpuno je bezbedan i bezbolan i za majku i za bebu. Nakon presecanja pupčanika, iz umbilikalne vene ili arterije ginekolog uzima u proseku 75-100 ml umbilikalne krvi, u boljim slučajevima ova količina može biti čak i 150-200 ml. Količina krvi iz pupčanika koja se može dobiti zavisi od mnogo faktora, kao što su: broj nedelja trudnoće, veličina posteljice, da li je trudnoća sa jednom bebom ili blizancima, koliko se brzo odvaja posteljica za vreme porođaja, i sl. Prema međunarodnim odredbama, ispod volumena od 40 ml se čuvanje ne preporučuje.

Uzimanje krvi iz pupčanika – Korak po korak

Pre termina porođaja

 • Informišite se: najbitnije je da se detaljno informišete o mogućnostima čuvanja matičnih ćelija. Kontaktirajte nas, pomoći ćemo Vam u svemu čak I ukoliko se ne odlučite za nas.
 • Sklapanje ugovora i uzimanje seta za matične ćelije – sklapanje ugovora je veoma jednostavno. U našem predstavništvu možete sklopiti ugovor, popuniti dokumentaciju i dobiti set za prikupljanje uzorka koji nosite sa sobom na porođaj. Ukoliko niste u prilici da nas posetite, možete poslati zahtev za dostavljanje seta i dokumentacije na kućnu adresu.

Kod porođaja

 • Ne zaboravite da ponesete set za prikupljanje krvi sa sobom na porođaj i obavezno najavite osoblju bolnice da ste se odlučili za uzimanje matičnih ćelija. Predajte set medicinskom osoblju koji vrši porođaj.Važno je da sve bude spremno da bi se nakon porođaja prikupila krv iz pupčanika. Takođe, na porođaju će osoblje izvaditi porodilji krv iz vene da bi se uradili virološki testovi.
 • Nakon uspešnog uzimanja krvi iz pupčanika, lekar ili babica će propisno zapakovati uzorak u set za prikupljanje krvi, popuniti medicinsku dokumentaciju i set će biti predat vama. Kao i sve aktivnosti koje uključuju krv iz pupčanika, sakupljanje se obavlja s najvećom mogućom pažnjom i pod sterilnim uslovima – pomoću sterilnog kompleta za uzimanje, sa sterilnim rukavicama i maskom. Naravno, sakupljanje krvi iz pupčanika ne utiče na postupak porođaja. Bilo da je reč o prirodnom, materičnom porođaju, ili da je reč o carskom rezu, postoji mogućnost za sakupljanje krvi iz pupčanika. Coi postupak traje  par minuta.

 

Nakon porođaja

 • Kontaktirajte nas odmah nakon porođaja kako bismo organizovali transport seta do naše laboratorije. Uzorak pupčane krvi mora stići do laboratorije u roku od 48h.
 • Transport:  Uzorak će preuzeti ovlašćena transportna služba i transportovati direktno do laboratorije.Tokom prevoza do laboratorije, krv iz pupčanika treba držati na temperaturi između 4 do 30 ° C i zaštićenu od ekstremnih temperaturnih oscilacija. Set za prikupljanje sadrži komplet za hlađenje potreban za tu svrhu. Setovi su opremljeni i uređajem za merenje i beleženje temperature, što omogućuje retrospektivnu proveru uslova u kojima je uzorak prevožen i čuvan. Čim set sa matičnim ćelijama stigne u našu laboratoriju, vrše se analiza, obrada i skladištenje uzorka poštujući sve najrigoroznije standarde.
 • 2-5 dana nakon porođaja dobijate sertifikat o prijemu krvi : nakon prijema uzoraka, biolozi obavljaju kvantitativne i kvalitativne testove. Kod krvi iz pupčanika, mere se količina krvi, temperatura uzorka prilikom transporta i proverava se prisutnost ugrušaka. Ako biolozi banke matičnih ćelija smatraju da je sve u redu, klijenti će dobiti sertifikat o prijemu krvi.
 • Sastavlja se nalaz ( rezultati obrade UCB uzorka) u pogledu kvaliteta (broj i održivost matičnih ćelija, rezultati viroloških i bakterioloških testova) i obrade prikupljenog uzorka krvi iz pupčanika. Rezultati i izdavanje konačnog sertifikata očekuju se 6 nedelja nakon porođaja. Konačni sertifikat biće izdat sa jedinstvenim referentnim brojem na ime i prezime Vaše bebe. U slučaju da se ukaže potreba za matičnim ćelijama, one će Vam biti na raspolaganju svakog trenutka.

Važno je znati:

 • Ako se nađu anomalije koje se odnose na patogenosti za koje je rađen screening tražimo stručno mišljenje nezavisnog specijaliste.O rezultatima specijaliste razgovara se sa roditeljima te je na roditeljima da donesu odluku u vezi sa daljim čuvanjem ili uništavanjem uzorka.
 • Matične ćelije su u vlasništvu Vašeg deteta, a mi ih čuvamo za Vas. Do punoletnosti deteta, roditelji su ti koji raspolažu sa njima. Po potrebi na Vaš pismeni zahtev će biti transportovane na mesto transplantacije.
 • Pre isteka ugovora poslaćemo Vam ponudu za produženje skladištenja. Molimo Vas, ukoliko ste u međuvremenu promenili kontakt podatke, da nas o tome blagovremeno obavestite.