• Prikupljanje

  Šta treba da znate, šta da uradite. Korak po korak do prikupljanja

  Više...
 • Naša ponuda

  Dragi budući roditelji! Trenutno se nalazite u neopsivo lepom periodu i pred Vama su važne odluke vezane za budućnost vašeg deteta. Porođaj je šansa koja se nikad neće ponoviti da Vi raspolažete matičnim ćelijama Vašeg deteta. Mogućnost se prikupe I čuvaju matične ćelije, daje Vam priliku da raspolažete u potpunosti kompatibilnim uzorkom za potencijalne upotrebe. Continue Reading

  Više...
 • Barnijeva priča

  Barni je pre tri i po godine prerano rođen, a kasnije napadnut od strane neizlečive bolesti. Međutim , matične ćelije njegovog malog brata mogle su da ga izleče.

  Više...
 • Novosti

  Kriovum novosti i dešavanja

  Više...
 • Najčešća pitanja

  Treba Vam više informacija? Budite slobodni da nas kontaktirate!

  Više...

Prva uspešna transplantacija matičnih ćelija sačuvanih u privatnoj banci matičnih ćelija u Mađarskoj

Matične ćelije pohranjene u institutu u Mađarskoj spasile su život 22-mesečnoj devojčici koja je pre 3 mjeseca operisana u Miškolcu.
Transplatirane matične ćelije – sačuvane i pripremljene za operaciju u KRIO institutu – bile su izvađene iz pupčane vrpce njenog mlađeg brata.

Operisanoj devojčici dijagnostikovana je leukemija u Decembru 2009.godine. Lečenje je više puta bilo prekinuto zbog ozbiljnih infekcija i nuspojava i tokom pola godine nije davalo rezultate.
Napokon, matične ćelije izvađene iz krvi pupčane vrpce njenog mlađeg brata dale su nadu mladoj porodici u poslednjem trenutku.

Uzorak je bio sačuvan i pohranjen na minus 190 stepeni Celzijusa u najvećoj i najstarijoj banci matičnih ćelija u srednjoj Evropi, a nakon ispitivanjima KRIO je potvrdio podudarnosti uzorka i mogućnost transplatacije Nacionalnom Odboru za Hematološke transplatacije za decu. Kao dio Pro-Familia programa u Mađarskoj u kojem KRIO participira, institut je pokrio sve troškove vezane uz analizu i čuvanje matičnih ćelija.

Transplatacija matičnih ćelija izvršena je 29. Septembra 2010. nakon što je bolest već potpuno uništila koštanu srž male devojčice. Nove su matične ćelije injektirane u malo telo, generirale zdrave ćelije koštane srži, a time i krvne ćelije, koje nemaju malignih supstanci i time su dale šansu za trajni oporavak.

Prve nove, zdrave ćelije bile su otkrivene u krvi devojčice već dve nedelje nakon operativnog zahvata, a sada nakon gotovo 3 meseca lekari su na temelju kontinuirano dobrih nalaza potvrdili trajni oporavak male devojčice.

Danas se u zemljama srednje Evrope matičnim ćelijama najviše leče različite vrste leukemije. Iako se izvršio velik broj transplatacija, ovo je prvi primjer koji koristi matične ćelije sačuvane u privatne svrhe, u privatnoj banci, a koja je potpuno uspešna i završava spašavanjem jednog mladog života.

Grupa FamiCord, majka kompanija Krio Instituta je jedna od najvećih mreža banaka matičnih ćelija u Evropi koja je u centralnoj i istočnoj Evropi već pet puta učestvovala u uspešnim operativnim zahvatima.
Za opširnije informacije:

Krisztina Győri, KRIO Institut
Objavljeno: decembar 2010.