• Prikupljanje

  Šta treba da znate, šta da uradite. Korak po korak do prikupljanja

  Više...
 • Naša ponuda

  Dragi budući roditelji! Trenutno se nalazite u neopsivo lepom periodu i pred Vama su važne odluke vezane za budućnost vašeg deteta. Porođaj je šansa koja se nikad neće ponoviti da Vi raspolažete matičnim ćelijama Vašeg deteta. Mogućnost se prikupe I čuvaju matične ćelije, daje Vam priliku da raspolažete u potpunosti kompatibilnim uzorkom za potencijalne upotrebe. Continue Reading

  Više...
 • Barnijeva priča

  Barni je pre tri i po godine prerano rođen, a kasnije napadnut od strane neizlečive bolesti. Međutim , matične ćelije njegovog malog brata mogle su da ga izleče.

  Više...
 • Novosti

  Kriovum novosti i dešavanja

  Više...
 • Najčešća pitanja

  Treba Vam više informacija? Budite slobodni da nas kontaktirate!

  Više...

Otkrivene matične ćelije u plućima

Po prvi put istraživači sa Brigham and Women’s Hospital (BWH) su identifikovali matične ćelije u ljudskim plućima koje se same obnavljaju i sposobne su da formiraju i povezuju više bioloških struktura pluća uključujući bronhiole, alveole i plućne arterije.

“Ovo istraživanje opisuje, po prvi put, istinske ljudske matične ćelije pluća. Otkriće ovih matičnih ćelija ima potencijal da ponudi potpuno novu mogućnost lečenja onima koji pate od hroničnih bolesti pluća kroz regeneraciju i reparaciju oštećenih delova pluća”, rekao je Piero Anversa, direktor centra za regenerativnu medicinu u Brigham and Women’s Hospital (BWH) i autor studije.
Koristeći tkivo pluća od hiruških uzoraka, istraživači su identifikovali i izolovali ljudske matične ćelije pluća i testirali funkcionalnost matičnih ćelija in vitro i in vivo. Kada su matične ćelije izolovane, istraživači su pokazali in vitro da je matična ćelija sposobna podeliti se u nove matične ćelije i takođe u ćelije koje će prerasti u razne tipove tkiva pluća. Dalje, istraživači su ubrizgali matične ćelije u miševe sa oštećenim plućima. Ubrizgane matične ćelije su diferencirane u nove ćelije bronhiola, alveola i plućnih arterija, koje ne samo da su formirale novo tkivo pluća, već su i strukturalno integrirani u postojeće tkivo pluća u miševima.

Istraživači su definirali ovu ćeliju kao istinski “matičnu”, jer ispunjava tri kategorije koje treba da ispunjava da bi potpala pod kategorizaciju matičnih ćelija: prvo, ćelija se sama obnavlja; drugo, formira se u mnogo različitih tipova plućnih ćelije, i treće, prenosiva je, što znači da nakon što je mišu ubrizgana matična ćelija što je dovelo do stvaranja novog tkiva, istraživači su onda mogli izolovati matične ćelije na tretiranom mišu i koristiti tu ćeliju u novom mišu sa istim rezultatima.

“Ovo su kritični prvi koraci u razvoju kliničkih tretmana za one sa plućnim bolestima za koje ne postoji terapija. Svakako su potrebna dalja istraživanja, ali smo uzbuđeni zbog utiecaja koji ovo otkriće može imati na našu sposobnost regeneracije ili stvaranja novog plućnog tkiva kako bi se zamenila oštećena područja pluća”, rekao je Josef Loscalzo predsednik odeljenja za medicinu na BWH i koautor studije.

Ovo istraživanje je objavljeno 12.Maja u New England Journal of Medicine.

16.05.2011.
Izvor: medicalnewstoday.com