• Prikupljanje

  Šta treba da znate, šta da uradite. Korak po korak do prikupljanja

  Više...
 • Naša ponuda

  Dragi budući roditelji! Trenutno se nalazite u neopsivo lepom periodu i pred Vama su važne odluke vezane za budućnost vašeg deteta. Porođaj je šansa koja se nikad neće ponoviti da Vi raspolažete matičnim ćelijama Vašeg deteta. Mogućnost se prikupe I čuvaju matične ćelije, daje Vam priliku da raspolažete u potpunosti kompatibilnim uzorkom za potencijalne upotrebe. Continue Reading

  Više...
 • Barnijeva priča

  Barni je pre tri i po godine prerano rođen, a kasnije napadnut od strane neizlečive bolesti. Međutim , matične ćelije njegovog malog brata mogle su da ga izleče.

  Više...
 • Novosti

  Kriovum novosti i dešavanja

  Više...
 • Najčešća pitanja

  Treba Vam više informacija? Budite slobodni da nas kontaktirate!

  Više...

Matične ćelije vraćaju srce u normalu posle infarkta

Infarkt nastaje kada su krvni sudovi koji krvlju snabdevaju srce blokirani, i sprečavaju da do organa stignu dovoljne količine kiseonika. Srčani mišić umire ili postaje trajno uništen, tkivo je takođe oštećeno, a srce postaje uvećano. Sada osobama koje su preživele srčani udar, injekcije matičnih ćelija mogu pomoći u oporavku uvećanog srca i što se tiče veličine i funkcije.Joshua M. Hare, sa Miami University, je sa kolegama analizirao tretman osam pacijenata u prosjeku 5.7 godina nakon infarkt miokarda kod kojih nije došlo do značajnog povećanja ejekcione frakcije, ali je poboljšanje bilo u dimenzijama srčane komore i kontraktilnosti srca do kraja jednogodišnjeg praćenja.Funkcija srčanog mišića u tretiranom delu je pokazala znake napretka za tri meseca. Mesto infarkta ili područje oštećenog tkiva, smanjilo je veličinu za 18,3 % za godinu dana nakon ubrizgavanja matičnih ćelija.
Naučnici su izjavili da će terapija koja dovodi do obrnutog remodeliranja u hroničnim ožiljcima ljudskog srca biti biti presedan postavljanja i predviđa se da će imati povoljnu kliničku korist za pacijente.
Ranije studije su isprobavale razne vrste matičnih ćelija za liječenje starih i novih infarkta miokarda sa nekim uspehom, iako su za dalju potvrdu bila potrebna veća kontrolisana ispitivanja. Grupa je upozorila na nedostatke statističke moći zbog malog obima studije, nedostatke placebo upoređivanja i činjenicu da su samo četiri pacijenta imali longitudinalnu procenu veličine ožiljka.Dr Hare dodaje još da obrnuto remodeliranje uzrokuje značajan paralelan pad sistolnog i dijastolnog volumena tako da je povećanje ejekcione frakcije neprimetno. To snažno sugerira da ejekciona frakcija nije dobra primarna krajnja tačka za procenu odgovora na ćelijsku terapiju u dilatirano srce i da je veća verovatnoća da će veličina komore, MI veličina, ili regionalne funkcije odražavati povoljan ishod.
Izvor: www.medicalnewstoday.com  11.05.2011.