• Prikupljanje

  Šta treba da znate, šta da uradite. Korak po korak do prikupljanja

  Više...
 • Naša ponuda

  Dragi budući roditelji! Trenutno se nalazite u neopsivo lepom periodu i pred Vama su važne odluke vezane za budućnost vašeg deteta. Porođaj je šansa koja se nikad neće ponoviti da Vi raspolažete matičnim ćelijama Vašeg deteta. Mogućnost se prikupe I čuvaju matične ćelije, daje Vam priliku da raspolažete u potpunosti kompatibilnim uzorkom za potencijalne upotrebe. Continue Reading

  Više...
 • Barnijeva priča

  Barni je pre tri i po godine prerano rođen, a kasnije napadnut od strane neizlečive bolesti. Međutim , matične ćelije njegovog malog brata mogle su da ga izleče.

  Više...
 • Novosti

  Kriovum novosti i dešavanja

  Više...
 • Najčešća pitanja

  Treba Vam više informacija? Budite slobodni da nas kontaktirate!

  Više...

Najnoviji uspeh FamiCord Group

Ćelije iz pupčane vrpce su po prvi put spasile život u Centralnoj Evropi

Mezenhimalne matične ćelije iz pupčane vrpce su prvi put upotrebljene u Centralnoj Evropi u lečenju transplantacijom matičnih ćelija, koja je izvršena u odeljenju za transplantaciju bolnica Wrocylow i Katowice, u Poljskoj.
Operacija koja je spasila živote troje dece i jedne odrasle osobe, podržana je od Mađarskog KRIO Instituta. Mezenhimalne matične ćelije su pripremljene u laboratorijama  PBKM (Polish Stem Cell Bank) i KRIO Instituta u Mađarskoj. Učešće Mađarske je bio ključ uspeha operacije pošto je KRIO Institut razvio specijalnu proceduru zamrzavanja i skladištenja mezenhimalnih matičnih ćelija u posledjih nekoliko godina, i tako među prvima  u Mađarskoj dobio  dozvolu za ovu aktivnost u oktobru prošle godine.

Troje dece i jedna odrasla osoba su operisani i svi su patili od bolesti Graft-versus-host, graft protiv domaćina, gde imune ćelije grafta prepoznaju domaćina kao stranog i napadaju ćelije domaćina. To je bila poslednja šansa za ove pacijente-rekao je  Dr Dariusz Boruczkowski-pošto su do tada bili lečeni  mnogim poznatim  lekovima, ali bez ikakvog uspeha.
Pošto do tada nikada nije korišćen ovakav tretman, bila je potrebna dozvola od Poljskog  Bioetičkog komiteta.

Transplantacija matičnih ćelija je najčešći vid lečenja na klinikama širom Evrope, međutim, matične ćelije iz krvi pupčanika su  jedino do sada bile upotrebljene u Centralnoj Evropi. U poslednje vreme je otkriveno da u pupčanoj vrpci  (Wharton jelly)  postoje matične ćelije,takozvane mezenhimalne matične ćelije.
Ove matične ćelije mogu da regenerišu gotovo sve vrste ljudskog tkiva, pospešuju matične ćelije krvi da se smeste u telu i omogućavaju brži oporavak.

Kao i ćelije iz krvi pupčanika, tako se i mezenhimalne matične ćelije mogu izolovati samo jednom u životu, na rođenju.